Radical City: Learning from Black Rock City

Bijgewerkt: jan 8

“When you start to lose all your night clubs where people experience joy and free expression you start to realise you need them.” - Steven Raspa


Afgelopen week zaten wij vol verwachting te staren naar een foto impressie van Burning Man terwijl Steven Raspa (Associate Director of Community Events voor Burning Man) zijn indrukken met ons deelde over wat Black Rock City permanente steden, zoals Amsterdam, te leren heeft. Onder de vlag van Burning Man festival worden ieder jaar in de Black Rock Desert in Amerika de burgers van Black Rock City opnieuw samengebracht om hun stad naar eigen inzicht vorm te geven. Een plek waar volledige creatieve vrijheid, radicale inclusiviteit, vrijgevigheid en gemeenschappelijke inspanning de toon zetten (check voor een volledig overzicht hier de tien principes van Burning Man).


We verliezen veel creatieve vrijplaatsen in Amsterdam, zoals ADM. Tegenwoordig trekt het gesprek hierover aan, en wordt er druk gesleuteld aan de lange termijn visie voor de stad. Hoewel sommigen van ons er behoorlijk wat moeite mee hebben dat we nu moeten streven naar aspecten waar veel wijken in de stad mee begonnen maar weer zijn kwijtgeraakt met de tijd, werden er fascinerende onderwerpen aangesneden en vooral veel oplossingsgericht gediscussieerd.


Hoewel de meesten aanwezig waren om te leren hoe we de stad leefbaar kunnen houden moeten we stiekem toegeven dat wij op een piratenmissie waren. Met centrale vragen als: “wat maakt het leven in de stad waardevol?” “Hoe houden we de cultuur in de stad authentiek?” en “Hoe kunnen we de stad expressief, experimenteel, radicaal inclusief, sociaal verbonden, vredig en vooral gezellig houden?” hadden wij onze pen in de aanslag om onder de vlag van JACK te leren hoe wij deze concepten binnen onze hub kunnen vormgeven.


“I started to get uncomfortable by the idea that we have to aspire to things we already had, but lost” - Marleen Stikker (Founder & Director Waag)


JACK is een creatieve vrijhaven, voor eenieder die zijn creatieve ei kwijt wil. Zit jij te broeden? Kom met ons kletsen over de mogelijkheden!

Want juist bij JACK kan je nog wel die open ruimte opzoeken om jouw kunst spontaan of gepland te komen delen met het publiek. Welke vorm jouw kunst dan ook aan neemt. Als ware piraten hechten wij behoorlijk wat waarde aan onze (en jouw) vrijheid en daar blijken we niet de enige in te zijn.


How do we safeguard the spirit of freedom in a city?

Volgens Raspa komt het neer op de volgende aspecten:

 • Vrije open ruimtes behouden voor jonge creatievelingen

 • Creatieve diversiteit stimuleren, zodat mensen de vrijheid ervaren om hun eigen leefstijl vorm te geven

Wij glommen van trots, dat mag je best weten. Want we werken er hard aan om deze plek te creëren (en te behouden) in naam van creativiteit en vrije expressie. Daarom worden we ook altijd enthousiast van kunstenaars in alle vormen en maten die ons benaderen voor een samenwerking, en doen we ons best op een divers aanbod in ons programma.

Als jij ons ook enthousiast wilt maken met jouw kunst, of je mist iets op ons programma wat er ECHT op moet, weet dan dat we graag van je horen!


Save the free spirit

Offering freedom to think and be in ways that are authentic to each individual

Be strangely unexpected

Culture is messy, allow for experimentation and messiness!

Create space for healthy conflict

- Steven Raspa


Onze huidige missie is een hub te creëren waar mensen geprikkeld worden om initiatieven te starten en tot creatieve samenwerkingen te komen. Heb je een vet idee voor een muurschildering? Laten we bellen! Wil jij jouw eerste dansvoorstelling voor publiek oefenen, maar is een podium nog te spannend? Kom als live act tijdens een club nacht gewoon een keertje oefenen!


“We need real people doing real stuff, just because they are living their life and contributing to it. Or life in the city will turn to plastic” - Marleen StikkerRedefining value

“Stop the temporary thinking! Artists are not to be used for the increase of the value of the neighbourhood and then to be kicked out when the prices of apartments rise” - Stanja van Mierlo


We moeten stoppen met het gebruiken van kunstenaars om een wijk aantrekkelijk te maken en de prijzen op te krikken. Kunst en creativiteit verdient een permanente plek om te blijven experimenteren en delen in het moment.


Een sterke en duidelijke wens kwam naar voren tijdens de gesprekken. Amsterdam heeft meer sociale ruimtes nodig waar je geen ticket hoeft te kopen om aanwezig te zijn. Een plek waar je kunt bijdragen, verbinden en samenwerken - een van sociale cohesie.

Een publieke ruimte dus, waar we elkaar weer kunnen ontmoeten onder het genot van non-verbale communicatie en een gezonde portie oogcontact. *knipoog*


Bovendien een ruimte waar permanent plek is voor experimentatie en ervaring.

Jubelende teentjes kregen wij van deze wens! Want dit is exact waar JACK voor staat. En hoewel we ook ergens onze huur bij elkaar moeten sprokkelen is uit dit gesprek een lang staande wens vormgegeven.Vrijwillige vrijdag

Bij JACK vinden we het belangrijk dat we naast onze standaard werkzaamheden ook iets teruggeven aan onze medemens. En niet alleen maar vanwege de gratis dopamine afgifte die je ermee stimuleert! Daarom zetten wij ons ieder jaar in voor iets wat ons hart (en de hersentjes) verwarmt. Je kunt het zo gek niet bedenken… Speelgoed inzamelen voor gezinnen die te krap zitten voor een pakjesavond, verschillende vormen van vrijwilligerswerk in binnen en buitenland, of de dranken verzorgen voor het Breaking Poverty Dinner.

Maar naast al deze liefdadigheid willen we ook graag een boost geven aan de creatieve communities in Amsterdam (en omstreken). Want kunst brengt kleur in ons leven, en daar doen we graag iets voor terug!

Daarom geven wij eens in de maand op vrijwillige vrijdag JACKs laboratorium vrij voor de creatieve uitspatting van het moment.


Ons aanbod

 • JACK’s laboratorium zonder locatiehuur

 • Vrijwillige professor die de vloer aanstuurt

 • Vrijwillige laboranten achter de bar

 • Bargarantie: Naakt tot op het vijgenblad, wij strippen alles tot de minimale kosten


Onze verwachtingen

Om in aanmerking te komen voor een vrijwillige vrijdag productie, voldoet jouw evenement aan:

 • Een goed verhaal

Waarom is dit concept uniek? Waar is het idee geboren, en wat gaat hiermee gegenereerd worden?

 • Een bijdrage aan de (creatieve) community

Welke community wordt hiermee aangesproken en wat gaan we voor ze betekenen? Wat gaan de gasten mee naar huis nemen dankzij dit evenement? De culturele bijdrage valt hier niet onder.

JACK is een safe space waar inclusiviteit, diversiteit, vrije expressie, verbinding en flexibel zijn in onze vorm centraal staan. Bij jou ook?

 • Een culturele bijdrage

Kunst, artiesten en makers staan centraal. Er is een open podium/ creative space beschikbaar voor 'culture generators' waar gezamenlijk of individueel live gecreëerd kan worden.

 • Een duidelijke doelgroep

Pluspunten voor jou als je een specifieke en duidelijke doelgroep aanspreekt, die bovendien weinig tot geen mogelijkheden heeft om normaliter dergelijke evenementen mee te maken.

 • Gratis entree

Vrijwillige vrijdag zegt het al, we doen het niet voor de moneys! Mocht jij absurde plannen hebben voor een creatief hoogstandje van formaat? Dan raden wij je aan om te kijken naar subsidies die eventuele extra kosten kunnen dekken.

Wel nodigen we iedereen uit om een nieuwe vorm van waarde te stimuleren onder de gasten. Wat dacht je van een vrijwillige donatie bijvoorbeeld, of een bijdrage in de vorm van vrijwillige laborant (achter de bar!) of voor de productie voor en tijdens het evenement. Bovendien is er veel waarde te vinden in toekomstige samenwerkingen bijvoorbeeld. Dus wees creatief! Er is genoeg te verzinnen.


Wij stoppen onze liefde en aandacht hierin, omdat we geloven dat wat we geven zonder verwachting overvloed kan genereren voor iedereen om ons heen en dat bovendien iedereen die overvloed verdient. Zo hopen we een nieuwe definitie te geven aan waarde, die veel verder draagt dan geld ooit zou kunnen (bijvoorbeeld in de vorm van verbinding en creatie). Want ieder mens is voor ons van waarde, simpelweg omdat ze bestaan. Daar hangt geen prijskaartje aan!


Spreekt dit plan jou aan, en zou jij je willen inschrijven voor een van onze aankomende vrijwillige vrijdagen? Stuur dan jouw plan naar patricia@jack-amsterdam.nl en leg ons uit waarom jij aan de verwachtingen voldoet!

Jacks Culture B.V. | All Rights Reserved 2018

 • Resident Advisor
 • black-facebook-clipart-15
 • instagram-clipart-black-and-white-13